Website Generator

aktualno

dogodki in ostale APOK novice

06.11.2017  FOXES ARE BACK vabljeni na ogled!


O figuri in naturi lisice


Originalne podglazurne keramične risbe so izvedeni v variantah risarskih tehnik, ki sem jih razvijal zadnje tri leta v delavnici APOK. Raznovrstna risala, graversko orodje, čopiči, različne gostote glazur ponujajo pisano paleto likovnih izrazil in raznovrstno kombinatoriko. Posebej zanimive so lise, manjšim rečemo lisice, te pa so v besednem sorodstvu z mojim glavnim likovnim motivom zadnjega časa, z lisicami.

Lisi´ce in li´sice so torej vsebine zadnjih zgodb. Zakaj? V slovenski kulturni zgodovini kar mrgoli pripovedk, podob in prispodob o tem čudnem bitju, ki velja za pametno, a ne preveč pošteno in pravično. Tako se zdi, da so naši predniki v zgodbe postavljali lisice na tista mesta, kjer bi sicer moral stati človek, če to ne bi bilo nespodobno, nemoralno.

Moje lisičje lisaste zgodbe se dotikajo domače in dnevne politike, udomačenih in uvoženih neumnosti, prevar in krivic, napuha in neumnosti. V risbe vključujem besede ali stavke, ki gledalcu pomagajo ugotoviti, v katero smer piha veter. Še raje pa vidim, da ga zmedejo, ker vetrovi ne pihajo vedno iz ene same smeri. Vključeni so tudi znaki, simboli, ki imajo sicer politično težo, a so v domišljijskem kontekstu razbremenjeni svoje vzvišenosti in zavezujoče resnobnosti. 

Preživeti na prepihu narodov zahteva ne samo najlepše, pač pa tudi malo manj lepe in manj prijetne karakterne lastnosti. Čeprav bi se sami morda raje prepoznali v eleganci in belini lipicancev, se zdi, da nam je k preživetju precej bolj pomagala lisičja narava in da imamo dobre razloge, da se posvečamo proučevanju lisičjega značaja, tako nekoč, kakor danes. Pomislite samo, koliko težav bi si nakopal sam, če bi v keramičnih risbah govoril odkrito in naravnost ter bi na mesta, ki jih sedaj zasedajo lisice, postavil prepoznavne podobe vplivnih sodobnikov.

Risanje v APOK mi je v zadnjih letih pomenilo oddih in sprostitev od resnobnih opravil v centru Ljubljane. Upam, da je sproščenost v risbi zaznavna. Ekipi APOK se lepo zahvaljujem za to izjemno možnost risanja na keramiko. Dragocena institucija sredi glavnega mesta. Hvala!


Črtomir Frelih, 1. 10. 2017


28.10.2017   Bučka, duhec & netopir - otroška delavnica 


Naše najmlajše bomo popeljali v ustvarjalni in barviti svet keramike. Iz gline bomo oblikovali duhca in netopirja ter pobarvali že pripravljeno bučko. Veselo in sproščeno bo, starostnih omejitev ni.

Udeležba stane 10eur na otroka in vključuje:


- glino in barve za izdelavo duhca in netopirja

- že izdelano bučko in ustrezne barve

- glaziranje in žganje vseh izdelkov


Starši imajo brezplačen vstop in 15% popusta na ostalo ponudbo ateljeja. Časovne omejitve ni, zato lahko ustvarjate kakor dolgo želite. 


Na voljo je še 7 prostih mest, prijave zbiramo na info@apok.si.

Se vidimo v soboto dopoldan! :)

KROMPIRJEVE POČITNICE


Lepo vabljeni na počitniške delavnice.


Vsak dan bomo ob

10:00 oblikovali posodice iz sveže gline, katere bomo kasneje tudi pobarvali

11:00 sledi izdelovanje in barvanje gozdnih živalic

12:00 pa bomo poslikali posodice za piškotke

Cena vsake delavnice je 10€.

Ob udeležitvi vseh treh delavnic, vam eno delavnico podarimo.


Prijave sprejemamo na tel. številki 082 058 948 ali na mailu info@apok.si.

Vabljeni, ustvarjajte z nami!
NOVI RAZSTAVNI EKSPONAT